Olejek z pestek winogron

Olej z pestek winogron stosowany jest coraz szerzej w kuchni, ale odpowiednio spreparowany olejek, nieporównanie bogatszy od kuchennego w składniki odżywcze, może być stosowany jako kosmetyk, zarówno jako dodatek do produktów gotowych, jak i w postaci czystej.

Prosty skład, trudne pozyskiwanie

Pestki winogron w zasadzie nie są oleiste, dlatego pozyskanie z nich znacznych ilości olejku nie należy do zadań łatwych, tym bardziej że ogrzanie materiału powyżej 35°C poważnie nadwątla jego możliwości i walory kosmetyczne. Tłoczenie na zimno jest w zasadzie jedyną aprobowaną metodą pozyskania olejku z pestek winogron, ale jest on wart poświęconego wysiłku, ponieważ skład powstałego w ten sposób kosmetyku jest naprawdę wyjątkowy, choć na pierwszy rzut oka nieszczególnie skomplikowany.
Podstawą olejku z pestek winogron jest zestaw wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniem wielokrotnym na szóstej pozycji od końca, czyli tzw kwasów tłuszczowych Ω-6. Są one ważne, ponieważ wbudowane w błony komórkowe pozwalają im zachować właściwy stopień płynności i elastyczności, a poza tym stanowią środek zmniejszający ryzyko odkładania się cholesterolu. Jako tłuszcze są świetnym rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E i K, a ze względu na charakterystyczną budowę chemiczną i obecność wiązań nienasyconych wykazują działanie antyoksydacyjne.

Dla kogo olejek z winogron?

Olejek z pestek winogron przeznaczony jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry wrażliwej. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz pewna ilość witamin działają ochronnie i nie wywołują reakcji alergicznych. Ze względu na zawartość kompleksów wzmacniających, może być doskonałym kosmetykiem do włosów farbowanych lub zwykle słabych blond. Olejek z winogron doskonale sprawdza się jako środek antyoksydacyjny i zapobiegający procesom fotostarzenia się skóry.
Kosmetyki złożone z dodatkiem olejku z pestek winogron są najczęściej dedykowane skórze wrażliwej, a są też serie kosmetyków dla dzieci. W tym przypadku oczywiście należy zwrócić baczną uwagę również na pozostałe składniki preparatu, ponieważ nierzadko jest tak, że delikatny olejek miesza się ze stosunkowo agresywnymi składnikami bazy, w efekcie czego powstający kosmetyk nie jest tak delikatny, jak można by się było spodziewać.

Właściwości oleju z pestek winogron

Jak wybrać najlepsze kosmetyki z olejkiem z pestek winogron?

Ceny olejku z pestek winogron są relatywnie niskie, aczkolwiek proces produkcji kosmetyków zwykle przebiega w sposób uniemożliwiający pełne zachowanie właściwości olejku, stąd też ceny naprawdę wysokiej jakości kosmetyków wzbogaconych tym dodatkiem nie należą do niskich. Przy wyborze kosmetyków z olejkiem z pestek winogron koniecznie należy zwrócić uwagę na skład. Jeśli na liście składników olejek zajmuje miejsce tuż przed konserwantami i barwnikami, to nie jest to dobry wybór. Aby efekty działania olejku z pestek winogron były widoczne, nie powinno być go w gotowym produkcie mniej niż 10%, a to poziom dla większości koncernowych kosmetyków całkowicie nieosiągalny. Kosmetyki do twarzy i ciała są dostępne w każdym sklepie, aczkolwiek z jakością bywa różnie. Nieco mniej dostępne są kosmetyki do włosów – tych można szukać tylko w najlepszych punktach handlowych i w sieci, również pilnując, aby olejek z pestek winogronowych pojawiał się nie tylko w hasłach reklamowych, ale również w składzie.

Olejek z pestek winogron w domowych kosmetykach

Olej z pestek winogron jest coraz popularniejszym składnikiem wzbogacającym domowe kosmetyki. Niestety nie zawsze są one przygotowywane w sposób właściwy. W przypadku olejku winogronowego największym i najczęściej popełnianym błędem jest jego podgrzewanie i wystawianie na działanie promieni słonecznych. Oba te czynniki sprawiają, że udział nienasyconych kwasów tłuszczowych spada, witaminy ulegają degradacji, a w tak zmienionym olejku zmienia się także na niekorzyść przyswajalność pozostałych składników mineralnych. Jeśli zamierzasz używać olejku winogronowego, najlepiej zastosować go w postaci czystej albo dodać na zimno do neutralnej chemicznie bazy. To powinno pozwolić zachować jeśli nie wszystkie, to przynajmniej znaczną część korzystnych właściwości winogronowego olejku.

Podsumowanie

Olejek z pestek winogron jest stosunkowo tanim i coraz bardziej popularnym kosmetykiem w postaci czystej. Rośnie nieustannie również ilość preparatów, w których jest on tylko dodatkiem w formule. W obu przypadkach ma podobne zadania: ochrona przed wolnymi rodnikami, dostarczanie do komórek skóry cząstek kwasów wielonienasyconych omega-6, a także suplementacja kosmetyczna witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jeśli proces obróbki prowadzony był w sposób właściwy, to jest to możliwe, ale gdyby doszło do uchybień w procedurach obróbki olejku winogronowego, to jego właściwości zostałyby bezpowrotnie utracone.

przez:
avatar
nasezon

Lokalizacja: Warszawa
Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT